30 Μικρές Συμβουλές Διατροφής
Μην πιστεύετε το μύθο που θέλει τα λευκά ποτά να μην έχουν θερμίδες. Όσο πιο πολλούς αλκοολικούς βαθμούς έχει ένα ποτό, τόσο πιο πολλές θερμίδες περιέχει. • Φτιάξτε μόνοι σας dressings για τις σαλάτες με βάση το γιαούρτι. Θα γλιτώσετε αρκετές περιττές θερμίδες. • Για τη μείωση της χοληστερόλης θα σας βοηθήσουν οι ειδικές μαργαρίνες με φυτοστερόλες και φυτοστανόλες. • Για τόνωση των διανοητικών και σωματικών σας λειτουργιών καταναλώστε ειδικά πολυβιταμινούχα σκευάσματα που περιέχουν Ginseng. • 3 απλά βήματα για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας: κατανάλωση φυτικών ινών, επαρκής ενυδάτωση, κίνηση. • Αποφύγετε να αγοράζετε κατεψυγμένα τρόφιμα στα οποία έχουν σχηματιστεί παγοκρύσταλλοι. Πιθανώς να είναι αλλοιωμένα. • Όσοι ακολουθούν δίαιτα πτωχή σε νάτριο, εκτός από τα αλμυρά τρόφιμα, θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν μπισκότα και κρουασάν, που αποτελούν κρυφές πηγές νατρίου. • Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως η πιπεριά, τα εσπεριδοειδή και ο μαϊντανός και σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. • Εάν υποφέρετε από ακμή, καταναλώστε άπαχα γαλακτοκομικά και κρέας και αποφύγετε τα τηγανητά και τα πολύ λαδερά φαγητά. • Όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι συνήθως τα κίτρινα τυριά, όπως η γραβιέρα, έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από τα λευκά. • Όσοι υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) καλύτερα να καταναλώνουν βρασμένα λαχανικά, τα οποία έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. • Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, αλλά και σε μαγνήσιο όπως το μπρόκολο και τα αμύγδαλα προφυλάσσουν από τις κράμπες. • Όσοι έχουν υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης θα πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. • Μην αγοράζετε κονσέρβες χτυπημένες ή με αλλοιωμένη την εμφάνισή τους. Πιθανώς περιέχουν αναερόβιους παθογόνους μικροοργανισμούς. • Πείτε ναι στο περπάτημα. Είναι η πιο εύκολη και αποδοτική μορφή αερόβιας άσκησης. • Πλένετε σχολαστικά με άφθονο τρεχούμενο νερό τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνετε ωμά, όπως το μαρούλι. • Θέλετε να ενισχύσετε τη μνήμη σας; Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. • 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, χαρίζουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά για την καλή λειτουργία της καρδιάς. • Όσοι νιώθουν ατονία και κόπωση, είναι καλό να καταναλώνουν μία μικρή ποσότητα βασιλικού πολτού κάθε πρωί. • Η ντομάτα και ειδικά ο χυμός της, αποτελεί πολύ καλή πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του προστάτη. • Το μπρόκολο και το σπανάκι είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία λουτείνη, η οποία εμποδίζει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας των ματιών. • Τα νηστίσιμα γλυκά όπως τα γλυκά του κουταλιού, και τα παστέλια είναι πολύ θρεπτικά, υγιεινά και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες. Μεγάλη προσοχή στο χαλβά!!! • Εάν θέλετε να χάσετε βάρος προτιμήστε φρούτα αντί για χυμούς. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τους χυμούς και γεμίζουν περισσότερο το στομάχι. • Βάλτε την μπύρα στη διατροφή σας. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, λόγω της μικρής της περιεκτικότητας σε αλκοόλ, ενώ περιέχει και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. • Δώστε χρώμα στο πιάτο σας με διάφορα λαχανικά. Ένα «πολύχρωμο» πιάτο περιέχει όλες της βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός. • Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων. Θα σας πληροφορήσουν πολύ καλά για το τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια θα καταναλώσετε. • Καταναλώστε τα ψάρια σας ψητά ή βραστά. Με τον τρόπο αυτό θα προσλάβετε το μέγιστο των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών οξέων. • Όσοι πάσχουν από υπέρταση, καλό είναι εκτός από τη μείωση του αλατιού, μα υιοθετήσουν και μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. • Τρόφιμα τα οποία περιέχουν την ουσία λεκτίνη όπως τα καρότα, καθυστερούν τη δημιουργία πλάκας των δοντιών. • Ψήστε καλά και ομοιόμορφα το κρέας, έτσι ώστε να καταστραφούν παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορεί να υπάρχουν στους ιστούς του ζώου.
Παναγιώτης Ζήσης Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
|