Tips Διατροφής
-Μην αφήνετε τα λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα βουτηγμένα στο νερό. Ένα μεγάλο μέρος από τις υδατοδιαλυτές τους βιταμίνες διαχέεται στο νερό και χάνεται. Προτιμήστε να τα πλένετε με τρεχούμενο νερό. -Προσθέστε το ελαιόλαδο στα λαδερά φαγητά προς το τέλος του μαγειρέματος. Με τον τρόπο αυτό προσλαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Ε του ελαιολάδου, το οποίο δεν καταστρέφεται με τη θερμότητα. -10 λεπτά έκθεσης του δέρματος στον ήλιο, σε ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι ισχυρή, αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός βιταμίνη D. -Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν φυτικά τρόφιμα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη B12 (π.χ. δημητριακά πρωινού), η οποία εκ φύσεως υπάρχει μόνο σε ζωικά τρόφιμα και βοηθάει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων -Η λιαστή ντομάτα, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα παντζάρια είναι τρόφιμα πλούσια σε Κάλιο, ένα μέταλλο το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Αρθρογράφος : Παναγιώτης Ζήσης - Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
|