ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Μια γοητευτική παλέτα Ήχων, Χρωμάτων και Πολιτισμών ανοίγει στις 19 Δεκεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου ,πιστό στο ραντεβού του με το κοινό της πόλης και τους πολυπληθείς επισκέπτες του.
Ανανεωμένο ,πλούσιο και ελκυστικό, έρχεται μέσα στις γιορτές να δώσει μια πνοή αληθινής ψυχαγωγίας, πολιτισμού και ανάτασης, σε ανήσυχους καιρούς.
Αρχής γενομένης το 1995 – από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου που συγχωνεύτηκε πλέον στο νέο ενιαίο πολιτιστικό οργανισμό Δήμου Βόλου- το Φεστιβάλ έφερε στην πόλη του Βόλου ομάδες και καλλιτέχνες ,συχνά για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναδεικνύοντας μέχρι τη στιγμή εκείνη σχήματα που αργότερα ακολούθησαν μια Διεθνή πορεία.
Ο Μαρσέλ Μαρσώ , η Χάνα Συγκούλα ,οι Μόμιξ, οι ομάδες χορού Inbal Pinto και Chris Herring, η εγγονή του Τσάπλιν Αουρέλια, τα Μπαλέτα Μουσέγιεφ και της Σόφιας , οι Urban Tap από τη Νέα Υόρκη , οι Έλληνες Δημήτρης Παπαιωάννου, Μιχάλης Μαρμαρινός ,Δήμητρα Γαλάνη, είναι μερικοί μόνον από τους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην πόλη.
Το Φεστιβάλ μια αληθινή πρόταση ποιοτικού, ψυχαγωγικού πολιτιστικού τουρισμού, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Συντονίζεται με το ισχυρό ρεύμα του χειμερινού τουρισμού της περιοχής του Βόλου , του Πηλίου και της Μαγνησίας και αποτελεί μέχρι τώρα το μοναδικό χειμερινό Φεστιβάλ της Χώρας.
Στην πολιτική του Φεστιβάλ είναι η ισορροπία ανάμεσα στο διεθνή και ελληνικό χαρακτήρα του δίνοντας έμφαση στην τοπική δημιουργία και στις όλο και περισσότερες τοπικές ομάδες που κινούνται στο χώρο όπου διασταυρώνονται οι διαφορετικές τέχνες.
Η μουσική σε μια γόνιμη γέφυρα με το Χορό ,το Θέατρο , την προφορική αφήγηση ,την παντομίμα , την ζωγραφική αλλά και η συνύπαρξη διαφορετικών τεχνών, και πολιτισμών δίνουν κι εφέτος τον χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ που επιμένει ότι ο Πολιτισμός είναι μια δυνατή και θαυμαστή απάντηση σε εποχές πολύπλοκες και δύσκολες.
Φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί καλλιτέχνες από τη Γερμανίαb ( Βερολίνο), την Ινδία , την Ιταλία ( Ραβένα), την Γαλλία ( Παρίσι) και την Ελλάδα.
Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη επίσης έμφαση στην τοπική παραγωγή με την φιλοξενία καλλιτεχνών και πολλών τοπικών σχημάτων.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Συνοπτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-Στις 19 και 20 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με την μουσική παράσταση «Ένα Πιάνο – Μια Φωνή» με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και το Στέφανο Κορκολή.
Ένα πραγματικό ρεσιτάλ πιάνου φωνής όπου τα παλιά τραγούδια μπλέκονται μελωδικά με τα καινούργια και οι μουσικές εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη αλλά και τα δεδομένα ανατρέπονται κάθε στιγμή ( Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)

-Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, μια μαγική βραδιά Ινδικού χορού και μουσικής από την μακρινή Ινδία με μια από τις καλύτερες χορεύτριες της Ινδίας του κλασσικού χορού Kuchipudi, με ζωντανή μουσική συνοδεία. ( Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)

-Στις 26 και 27 Δεκεμβρίου ένα αφιέρωμα στα μεγάλα τραγούδια του μεσοπολέμου των Αττίκ, Γιαννίδη , Σουγιούλ, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Σπύρου Μαβίδη , σε ενορχήστρωση του Δήμου Βουγιούκα , με σολίστ την Κατερίνα Αποστολοπούλου, την Ερικα Πατρικίου και τον Βασίλη Αγροκώστα . Συμμετέχουν μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά.
( Θέατρο Παλιάς Ηλέκτρικής)

-Στις 29 και 30 Δεκεμβρίου οι Family Flotz Company απευθείας από το Βερολίνο , παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ και πολύ δημοφιλείς στο Βολιώτικο κοινό, παρουσιάζουν μια σπαρταριστή Μαύρη κωμωδία παντομίμας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες.
-«Hotel Paradiso» ένα μικρό ορεινό … τεσσάρων αστέρων πανδοχείο όπου μέσα σε λίγη ώρα οι πιο απίθανες καταστάσεις θα συμβούν στους επισκέπτες και στο προσωπικό, μέσα σε νύχτες με καταιγίδες και επεισόδια όπου οι τέσσερεις πρωταγωνιστές υποδύονται τουλάχιστον 15 ήρωες. ( Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)


-Στις 3 και 4 Ιανουαρίου η θαυμάσια ομάδα κούκλοθεάτρου από τη Ραβένα « Teatro del Drago» -Burattini, θα παρουσιάσει ένα υπέροχο θέαμα για μικρούς και μεγάλους την «Απαγωγή του Καρόλου». Μια από τις καλύτερες ομάδες κουκλοθεάτρου οι Burattini , συνεχίζουν με τις μαριονέτες Colla του Μιλάνου και τις Pupi Siciliani από τη Σικελία μια πανάρχαια παράδοση .
( Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)

-Στις 12 Ιανουαρίου σε μια σημαντική στιγμή του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί μια ελληνογαλλική παραγωγή η Όπερα «ΑΤιΣ» του μεγάλου γάλλου συνθέτη J.B.Lully της εποχής του Λουδοβίκου του 14ου.
50 συντελεστές, μουσικοί, χορευτές, ερμηνευτές, συμμετέχουν στην παραγωγή μιας όπερας- μπαρόκ εμπνευσμένης από την Αρχαία Ελλάδα που θα παρουσιαστεί στο Μιλάνο και στο Παρίσι τον Φλεβάρη του 2010 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Αξίζει τώρα να σταθούμε στη Βολιώτικη παρουσία .

Ένας από τους πρώτους η ίσως και ο πρώτος παραμυθάς της νεότερης γενιάς ο Στέλιος Πελασγός με ζωντανή συνοδεία μουσικής (Βασίλης Αγροκώστας και Δομνίκη Μαυρίδου) θα μας αφηγηθεί τα Κάλαντα Δωδεκαημέρου στις 22 ( μόνο για μαθητές) και 28 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

-Στις 5 Ιανουαρίου η μουσικο-εικαστική ομάδα PanAngel8Arts με την ζωγράφο Αγγελική Κουρκούλου και τον συνθέτη Παναγιώτη Μπερλή θα παρουσιάσουν το θέαμα « Live Paint2LiveMusic» πλέκοντας επί σκηνής τις τέχνες της Ζωγραφικής και της Μουσικής ( Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)

-Στις 9 & 10 Ιανουαρίου η ομάδα «Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου & Συνεργαζομένων – ‘ΑΘΕΜΙΤΟΣ’» θα παρουσιάσει μια διασκευή της αστυνομικής μαύρης κωμωδίας του Γάλλου συγγραφέα Ρομπέρ Τομά «8 Γυναίκες» με μουσική, τραγούδια και χορό σε μορφή μιούζικαλ.
Η σκηνοθεσία σε κλίμα ‘φιλμ νουάρ’ με ανατροπές ύφους και πλοκής και τις μουσικοχορευτικές τομές, να φαιδρύνουν την αγωνία και το δράμα των χαρακτήρων, θα προσπαθήσει να δώσει μια οπτική του δυσδιάκριτου του έργου. Σ’ αυτό όλα είναι συγκεχυμένα : τα φύλα, οι φιλίες, οι ενοχές, ο ύποπτος, ο ανακριτής, ο φταίχτης, ο Τιμητής…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Κοσμάς
Μουσική : Δημήτρης Μαραγκόπουλος
Χορογραφίες : Γκρέτα Πολάνσκα
Ενδυματολογία – Σκηνογραφία : π. Σεραφείμ Ρουσόπουλος

-Τέλος στις 20 Δεκεμβρίου στο Αχίλλειο και σ΄ένα δυνατό πάρτι στις 23 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου τέσσερεις δεκαεξάχρονες από το Βόλο οι «Blue Jazz Fiction» (Εύη Φιλίππου, Αιμιλία Βαρανάκη, Μάρθα Ζουμπουλάκη ,Ελένη Αναγνωστοπούλου) που άφησαν άφωνο το κοινό του Φεστιβάλ Schoolwave 2009 στο οποίο διακρίθηκαν ανάμεσα σε 227 συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, θα δώσουν την ενέργεια και φρεσκάδα της νεότερης γενιάς της πόλης.

Το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και εργαστήρια όπως της Ομάδας Family Flotz Company ,του Ινδικού χορού και μαριονέτας- κούκλας από την ομάδα Burattini.ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ |  ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
© 2020 WISH Magazine. All rights reserved
email: info@wishmag.gr